Przepisy na Serniki

Ocena użytkowników: / 226
SłabyŚwietny 

Przygotowanie: 1,5 h
Pieczenie: 1 h
Temperatura: 175 st.C
Trudność: średnio trudny

Składniki
Ciasto:
• 3 szkl. mąki
• 3 żółtka
• 1 szkl. cukru
• 1 kostka "Kasi"
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa:
• 3 kostki twarogu (póltłusty)
• 1 szkl. cukru
• 3 całe jaja
• 1 budyń waniliowy
• 0,5 szkl. oleju
• 1 cytryna- sok
• 0,5 l. mleka

Etapy przygotowania
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wykleić całą blachę(boki też)
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, budyń(sam proszek), sok z cytryny, zmielony twaróg, a na końcu wlać mleko. (Masa powinna mieć rzadką konsystencję, w żadnym wyadku nie zagęszczać) Masę wylać na surowe ciasto i piec 45 minut.
3 białka ubić, dodać około 3/4 szklanki cukru i wlać na placek po 45 minutach pieczenia. Następnie piec jeszcze przez 15- 20 minut. Smacznego !! Po kilkunastu godzinach na serniku pojawią się słynne łezki :)

Komentarze 

 
#1 Beata 2012-03-08 21:18
bardzo dobre ciasto i dobrze mi wyszło i smacznie:)Polec am!!!