Przepisy na Biszkopty

Ocena użytkowników: / 48
SłabyŚwietny 

Biszkopt z masą budyniową, owocami i galaretką.
Taki biszkopt wyjdzie każdemu !!! 
Przygotowanie: 45 min.
Oczekiwanie: ok. 2 godz.
Pieczenie: 25-30 min.
Trudność: łatwe

Składniki na 24 porcje
• 6 jajek
• 1,5 szkl. mąki
• 1 szkl. cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki octu
• Masa:
• 1 paczka margaryny
• 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
• 1,5 szkl. mleka
• 0,5 szkl. cukru
• Wykończenie:
• 2 galaretki o dowolnym smaku
• 0,5 l. wody
• dowolne owoce


Etapy przygotowania
Białka odzielić od żółtek. Żółtka w (minimum 0,5 litrowym) garnuszku energicznie rozetrzeć z proszkiem do pieczenia, a następnie z octem i odstawić do wyrośnięcia. (wyrosną zanim ubijesz pianę) !!!
Białka ubij mikserem na sztywną pianę razem z cukrem.
Do gotowej już piany dodaj wyrośnięte żółtka i wymieszaj (już łyżką) razem a później dodaj przeianą przez sito mąkę i wymieszaj znowu.
Wsztaw do piekarnika nagrzanego do 180'C i piecz od 25-30 minut.
Masa: (nic prostszego!) Zagotuj 1 szkl. mleka z 0,5 szkl. cukru. Budyń rozmieszaj w 0,5 szkl. mleka i wlej na gotujące mleko. Po ostudzeniu zmiksuj z miękką poprzednio utartą margaryną. Gotowe!!!
Upieczony biszkopt przetnij na dwie równe warstwy i przełóż masą.
Na górze poukładaj dowolne owoce i ralej tężejącą galaretką (dwie galaretki rozmieszaj w 0,5l. wody).
Wstaw do lodówki aby masa i galaretka stężały.

 

Komentarze 

 
#1 Marcin 2012-03-04 12:05
czy biszkopt robimy w tortownicy?