Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– po 10 dag cukru i masła
– opakowanie cukru waniliowego
– ok. pół szklanki mleka
– 6–7 żółtek
– 3–4 dag drożdży
– 150 g rodzynków

Na samym początku należy przesiać mąkę.
Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Tak przygotowane drożdże odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy dodając cukier i cukier waniliowy, aż otrzymamy biały kolor.
Drożdże oraz utarte jajka dodajemy do mąki i wyrabiamy około 15 minut.
Dodajemy letnie masło i posypane mąką rodzynki.
Całość dokładnie mieszamy aż ciasto nie będzie się kleić do rąk.
Formę do babki należy natłuścić i oprószyć mąką pszenną. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremki.

Przykrywamy formę ścierką i odstawiamy do momentu, aż ciasto wyrośnie i wypełni prawie całą formę. Piekarnik rozgrzewamy do około 180°C i pieczemy 20-30 minut.
Zanim wyciągniemy naszą babkę z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem czy dobrze nam się upiekło. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.

Babkę można nasączyć sokiem z cytryny:
3/4 szklanki cukru pudru, jedna lub dwie łyżki soku z cytryny. Składniki mieszamy tak, abyśmy otrzymali idealną konsystencję

Można również polać lukrem:
1 szklanka cukru pudru roztarta z 3-4 łyżkami soku z cytryny lub wody.

Leave a Reply

Required fields are marked*